Doorverwijzen naar Goed Omringd
Wil je een gezin doorverwijzen?
In je werk ontmoet je ouders en kinderen die baat kunnen hebben bij een steungezin. Dit kan een gezin zijn waar de ouders het zwaar hebben vanwege ziekte, een kind dat veel zorg nodig heeft, mantelzorg voor opa of oma, financiële problemen en ga zo maar door.
Door de toegenomen stress zal er niet altijd voldoende aandacht voor de kinderen zijn. Voor deze ouder(s) kan een steungezin, dat bijspringt met wat extra liefde en aandacht, een uitkomst zijn.
"Stress van ouders werkt door. Een steungezin geeft ouders en kinderen rust. Ik gun dit heel veel kinderen."
Werk je in de geboortezorg?
Ouderschap valt niet altijd mee en zeker niet als je niemand hebt om op terug te vallen. In je werk kom je misschien wel dagelijks in contact met (aanstaande) ouders die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Oververmoeid door slapeloze nachten, een baby die extra zorg nodig heeft, extra stress door financiële problemen, onzekerheid, teleurstelling… Voor veel ouders kan een steungezin van Warm Omringd een uitkomst zijn. Familie woont ver weg, vrienden zijn er niet of slechts in beperkte mate.
Een luisterend oor bieden, meedenken, een boodschap doen, de baby of andere kinderen uit het gezin opvangen. Een steunouder biedt precies dat wat nodig is, zodat de ouder(s) kunnen uitrusten en weer op krachten kunnen komen.
Een goede start
Juist in gezinnen waar de problemen (nog) niet groot zijn, kan Warm Omringd een verschil maken. Door tijdig een steungezin in te schakelen, kun je problemen in gezinnen voorkomen. Ook aankomende ouders zijn van harte welkom bij Warm Omringd. Uit de praktijk weten we dat het voor sommige zwangeren heel fijn is om ondersteuning te krijgen van een ervaren moeder. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen een goede start maken. Help je mee?
Veiligheid voorop
Je baby laat je niet zomaar aan een vreemde over. Warm Omringd hanteert daarom een vaste werkwijze, waarbij de eerste stap uitgebreid kennis maken en vertrouwen opbouwen is. Pas als de ouders onderling vertrouwen hebben in elkaar, worden er verdere afspraken gemaakt. Ook na het maken van een match blijft de contactpersoon betrokken. En misschien ten overvloede: elk +18-jarig-lid van een steungezin moet een een uittreksel uit het strafregister (model 3, art 596.2) indienen.
Werk je in het onderwijs?
Als leerkracht ontmoet je dagelijks ouders en kinderen die gebaat kunnen zijn bij een steungezin. Dit kan een gezin zijn waar de ouders het zwaar hebben vanwege ziekte, een kind dat veel zorg nodig heeft, mantelzorg voor opa of oma, financiële problemen en ga zo maar door.
Door de toegenomen stress zal er niet altijd voldoende aandacht voor de kinderen zijn. Voor deze ouders (of ouder) kan een steungezin, dat bijspringt met wat extra liefde en aandacht, een uitkomst zijn.
Juist in gezinnen waar de problemen (nog) niet groot zijn, kan Warm Omringd het verschil maken. Met een geschikt steungezin kunnen we voorkomen dat problemen verergeren. We zouden het erg waarderen als je ouders wijst op ons bestaan. Zo zorgen we er samen voor dat kinderen zich positief kunnen ontwikkelen.
Ook voor kinderen uit vluchtelingengezinnen blijkt een steungezin meerwaarde te hebben. Het helpt bij het leren van onze taal en gewoonten en je sneller thuis voelen in België.
Twijfel je of Warm Omringd geschikt is? Of weet je niet zo goed hoe je Warm Omringd kunt uitleggen aan ouders? Een van onze teamleden denkt graag met je mee en laat zich ook graag uitnodigen voor een eerste informatief gesprek met ouders.
We vinden het belangrijk dat ouders het aanmeldformulier zelf invullen en zelf toestemming geven om hun gegevens op te slaan in de database van Warm Omringd.
Natuurlijk mag je wel helpen bij het invullen. Belangrijk: we hebben een telefoonnummer en of e-mailadres van het gezin nodig, zodat de contactpersoon direct na de aanmelding contact kan opnemen met het gezin.
Om de privacy van onze families te beschermen, worden enkel stockfoto's ter illustratie gebruikt .